Barrique
[barik] je dubový sud o objemu 225 litrů, ve kterém se nechává zrát víno. Víno získává zráním v sudu barrique tzv. „barikové tóny“, což mohou být tóny vanilky, karamelu, ale i tabáku a kouře.
Stejně jako u vína, i u sudů hraje roli místo původu a záleží na tom, jaký sud nebo jejich kombinaci vinař vybere. Nejpoužívanější sudy jsou francouzské a americké. U amerického dubu je dřevo řidší. Dochází tak k většímu kontaktu vína se vzduchem a více se projeví i charakter sudu. Vznikají výrazné tóny vanilky a kořenitosti. Naopak francouzský dub má dřevo hustější, proto víno „koření“ jemněji. Záleží i na takzvaném „toastování“, tedy vypálení sudu zevnitř. Tím vinař ovlivňuje intenzitu a charakter kouřových a čokoládových tónů ve víně.
Mimochodem, nový dubový sud barrique není žádná levná záležitost. Stojí mezi 20 a 60 tisíci korun, v závislosti na původu a kvalitě. To se samozřejmě odráží také na ceně vína, které v dubovém sudu zraje.
Víno s chráněným označením původu nebo chráněným zeměpisným označením lze označit slovem „barrique“, pokud takové víno zrálo nejméně 6 měsíců v dubovém sudu o objemu větším než 210 litrů a menším než 250 litrů, který nebyl používán pro výrobu vína déle než 36 měsíců. Toto označení lze doplnit údajem o době zrání vína v měsících nebo rocích. (Vyhl. 88/2017 Sb. §7, odst.1)