Cava & Corpinnat
Španělská šumivá vína pod označením Cava jsou všeobecně známá. V posledních letech se však můžeme setkat i s označením Corpinnat.
Co to přesně Corpinnat znamená a jaké jsou jeho hlavní odlišnosti od označení Cava?
CAVA
je šumivé víno pocházející z oblastí DO Cava, které se vyrábí tradiční šampaňskou metodou. Oblasti D.O. Cava můžete nalézt po celém Španělsku, nejedná se tedy pouze o jednu konkrétní oblast. D.O. Cava se nachází např v Katalánsku (Penedés), v provincii Valencia, Zaragoza, Rioja a další.
CORPINNAT
Stejně jako pro Cavu, hlavním předpokladem Corpinnatu je výroba tohoto šumivého vína tradiční šampaňskou metodou (tedy stejnou metodou jako slavné Champagne).
Název vína Corpinnat ve volném překladu znaná „zrozen v srdci Penedes“. Víno musí opravdu pocházet z vymezené zóny, kterou je tradiční část D.O. Penedes.
- Hrozny pro výrobu Corpinnatu musí pocházet 100% z organických vinic (minimálně ze 75 % ve vlastnictví vinařství).
- Je povolen pouze ruční sběr.
- Musí být použito původních odrůd – alespoň 90 % (Macabeo, Xarello, Parellada).
- Minimální doba zrání je stanovena na 18 měsíců v kontaktu s kvasinkami, ale v řadě případů je mnohem delší.
- Kompletní vinifikace musí probíhat v prostorách toho konkrétního vinařství.
Corpinnat je zároveň značkou sdružení vinařů (AVEC -Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat), kteří vyrábí vína stejného názvu, a je od roku 2017 uznanou privátní certifikací v rámci EU.
Corpinnat vlastně vznikl z frustrace. Je to výsledek nespokojenosti několika špičkových vinařů z Penedès, kteří s obavami začali sledovat, jakým směrem se produkce vín Cava vydává. Víno, které mělo dle původních zakladatelů zdejšího konsorcia výrobců postupně šlapat na paty Champagne a stát se kvalitativní konkurencí těch nejlepších šumivých vín světa, se díky obrovskému nárůstu produkce a tlaku na co nejnižší cenu spíše zařadilo po bok italského Prosecca.