Botrytida
Obávaným houbovým patogenem, který stojí za ztrátou kvality hroznů, je plíseň šedá (lat. Botrytis cinerea). Způsobuje šedou hnilobu hroznů, avšak za určitých okolností může být prospěšná a vinaři o ní hovoří jako o ušlechtilé hnilobě či botrytidě. K tomu, aby houba zvýšila kvalitu již zralých hroznů, je zapotřebí příhodné počasí, konkrétně dlouhý podzim bez ranních a nočních mrazíků. Velkou roli hrají chladná rána s teplotami těsně nad nulou, kdy se vinice probouzí do mlžného oparu. Ten pak polední slunce rozpustí, vinohrad prohřeje a společně s mírným větrem i vysuší. Krásné podzimní dny jsou prvním důležitým krokem pro výrobu vína z plesnivých bobulí s názvem „botrytický sběr“ či „botrytický výběr“. Pokud by však podmínky byly jen trochu jiné, houba dokáže způsobit kalamitu a hnilobu hroznů, které zcela znehodnotí. Houba vniká do zralých bobulí přes odumírající pokožkové buňky slupky a urychluje vypařování vody. Tím se zvyšuje koncentrace hroznové šťávy, cukernatost a zahušťují se minerální a aromatické látky. Současně houba rozkládá i přítomné kyseliny. Tím dochází k vybalancování vysoké sladkosti a přirozené kyselosti a vznikají látky, které spoluvytváří charakteristický buket botrytického vína.