Dekantace
Činnost při níž se přelévá víno z láhve do dekantéru nebo džbánku za účelem oddělení sedimentu na spodku láhve, který vznikl ležením láhve v archívu. Přelévá se proti světelnému zdroji, většinou svíčce, aby byl dobře vidět přechod mezi čirým vínem a kalnou částí. Dekantují se většinou starší červená vína, která mají usazen depot, ale také starší bílá vína za účelem otevření a nadechnutí se. Německá sommeliérská škola doporučuje dekantovat dokonce vína mladá a to červená i bílá, samozřejmě ne z důvodu odstranění kalů, ale hlavně nadechnutí se a lehkého provzdušnění vína. Dekantace mladých vín probíhá středem dekantéru.
Dekantér je speciální skleněná nádoba určená k dekantaci vína. Tvar dekantéru je uzpůsobený tak, aby po přelétí láhve s vínem vznikla co největší hladina a víno rychle přišlo do styku se vzdušným kyslíkem. Víno se leje buď středem dekantéru, v případě kdy nechceme intenzivní provzdušnění, nebo v opačném případě po stěně.