Stupeň sladkosti
Označení pro danou hladinu zbytkového cukru ve víně.
U šumivých vín rozlišujeme podle stoupajícího zbytkového cukru tyto stupně sladkosti: Brut Nature (přírodně suché), Extra Brut (extra suché), Brut (suché), Extradry (suché), Dry či Sec (polosuché), Demi-sec (polosladké) a Doux (sladké).
- Brut nature – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru méně než 3 g/l (přírodně suché).
- Extra brut – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 6 g/l (extra suché).
- Brut – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 12 g/l (suché).
- Extra dry – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 12–17 g/l (suché).
- Dry/Sec – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 17–32 g/l (polosuché).
- Demi-sec – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru do 32–50 g/l (polosladké).
- Doux – stupeň sladkosti odpovídající zbytkovému cukru nad 50 g/l (sladké).
Rozdělení tichých vín podle obsahu zbytkového cukru
- max. 4 g zbytkového cukru na litr nebo
- max. 9 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 2 gramy nebo méně.
Polosuchá – Jako polosuché víno lze označit víno, které obsahuje:
- max. 12 g zbytkového cukru na litr nebo
- max. 18 g cukru v litru, pokud rozdíl zbytkového cukru a celkového obsahu kyselin přepočtený na kyselinu vinnou je 10 gramů nebo méně.
Polosladká – Obsah zbytkového cukru ve víně je větší než nejvyšší hodnota stanovená pro vína polosuchá, ale dosahuje nejvýše 45 g na 1 litr.
Sladká – Dle legislativních předpisů se jedná o víno se zbytkovým cukrem ve výši nejméně 45 g na litr.
Zdroj obrázku: www.winefolly.com