Vermell
Vermell
Vinařství: Celler del Roure
Skladem 58 ks
Vermell je červené víno z Valencie vyrobené z místních odrůd Garnacha a Mandó.
330 Kč
Popis
Bio Naturální (bez certifikace)
Původ Španělsko
Vinařství Celler del Roure
Oblast Valencia
Ročník 2020
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 5,43 g/l
Obsah alkoholu 13 %
Vermell
Vermell je červené víno z Valencie, které vinařství Celler del Roure připravuje z místních odrůd Garnacha a Mandó.
Vyrábí se z hroznů z dolní části vinařství, v Les Alcusses. Tam dole je půda úrodnější a výnosy vyšší, což umožňuje získat víno, které je cenově velmi dostupné, ale nepostrádá charakter.
Hrozny se sbírají ručně do malých 15 kg beden a po odstonkování se provádí ruční třídění jednotlivých bobulí tak, aby se do procesu zpracování dostaly jen ty nejzdravější. Hrozny jsou sklízeny poměrně brzy, aby bylo zdůrazněno svěží červené ovoce. Následuje spontánní fermentace v nerezových tancích 20 dní s následnou samovolnou malolaktickou fermentací. Krátká a šetrná macerace vína při nízké teplotě pomáhá vyhnout se těžkosti a činí víno tekutějším a snadno pitelným. Dalším krokem je plnění samospádem do amfor o objemu 2 800 litrů, kde víno zraje 4–6 měsíců. Amfory jsou velmi staré, původem ze 17. století. V podzemní galerii, kde se amfory nachází, je celkem 97 amfor o objemu 2 800 a 600 litrů. Dvacet z nich Celler del Roure zrestaurovalo a požívá k výrobě vína. Galerie je 8 metrů hluboko a je zde po celý rok konstantní teplota, víno tak zraje v těch nejoptimálnějších podmínkách. Amfory jsou vyrobeny z vypálené hlíny (terracota) a jejich hlavní výhodou je, že nepředávají do vína žadná aromata čí taniny, jako je tomu u dřevěných sudů. Materiál je navíc pórovitý a dochází tak k mikrooxidaci, která významně ovlivňuje charakter vína při jeho zrání.
Hodnocení pro Robert Parker’s Wine Advocate, za kterým stojí, jak je u Španělska obvyklé, Luis Gutiérrez: Vermell ročník 2020 získal 90 bodů ze 100 možných!
Bio Naturální (bez certifikace)
Původ Španělsko
Vinařství Celler del Roure
Oblast Valencia
Ročník 2020
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 5,43 g/l
Obsah alkoholu 13 %
Chuť
Třešňově červené víno s fialovým nádechem, s vůní červeného ovoce a bylinných tónů, mokré hlíny a podrostu. Jakmile se dostane do úst, ochutnáme kouzelné víno, velmi ovocné, svěží a snadno pitelné.
Hodně povedený kousek!
Ideální k sýrům, těstovinám, rýžovým pokrmům, drobné zvěřině a pečeným masům.
O vinařství
Celler del Roure, Španělsko.
Kráse krajiny se vyrovná pouze vřelost a velkorysost, s jakou vás Pablo a jeho tým přivítají.
V horní části údolí Alrorins-Alcusses, schované za pohořím Serra Grossa, se nachází venkovská idyla Celler del Roure, usedlost, kterou Pablo Calatuyud a jeho otec vybudovali, aby vrhli světlo na starobylejší a autentičtější styl valencijského vína a vzdálili se od velkovýroby, kterou se tato oblast stávala stále známější. Jeho záměr rehabilitovat dávno zapomenuté odrůdy, jako jsou Mando, Arcos a Verdil, se upevnil objevením 500 let starého sklepa na pozemku na svahu hory, kde se nacházejí podzemní hliněné amfory „tinajas“ v téměř dokonalém stavu. Pablo popisuje spřízněnost starých hroznů a amfor jako něco magického: „Potřebují se navzájem“, vysvětluje.
Při pohledu z vinařství na krajinu si nelze nevšimnout výše položených křídových bílých půd podobných albarize, zatímco blíže k vinařství je více písku, což obojí dodává vínům jemnost a svěžest. Nadmořská výška a chladivé východní větry pomáhají udržovat kyselost a svěžest hroznů, a to představuje pozoruhodnou polohu pro pěstování révy v této teplé středomořské oblasti. Místo má také hluboký historický význam, protože archeologové objevili na místě Bastide de les Alcusses důkazy o civilizaci ze 4. století.
Trvalý dojem z vinařství Celler del Roure je ten, že je absolutně začleněno do své krajiny a historie a jeho produkty jsou uvolněná, přesvědčivá vína s opravdovým vzrušením, tempem a energií, která prostě chcete pít, dělit se o ně a vracet se pro další.