Ca La Mar Mustillant Blanc
Ca La Mar Mustillant Blanc
Vinařství: Bodegas Gramona
Skladem 20 ks
Bílé suché perlivé, cenově dostupné víno od producentů šumivých vín nejvyšší kvality.
360 Kč
Popis
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství Bodegas Gramona
Oblast Penedés
Ročník 2022
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 7 g/l
Obsah alkoholu 11 %
Ca La Mar Mustillant Blanc
Šumivá vína, která vyrábí Bodegas Garamona nejsou úplně levná a toho si je vědomo i samo vinařství. Proto přišli s projektem vína Ca La Mar. Cílem bylo vyrobit cenově dostupné víno s lehce šumivou charakteristikou. A také zvolili styl vína zvaný vino de aguja (v překladu „jehla“, jako odkaz na jemné jehličkové perlení).
Ca La Mar je vyrobené z odrůd Parellada (50 %), Macabeo (30 %) a Xarello (20 %).
Pro výrobu tohoto vína použili tři výše zmíněné odrůdy z nejvýše položených vinic v oblasti Penedés a to Pla de Manlleu, Pontons, Can Ferrer y Aigua Viva. Jedná se mladé, ne více jak 15–20 let staré vinice. Půda je u jednotlivých odrůd písčito-jílovitá, jílovito-kamenitá a jílovitá.
Hrozny se sbírají pouze ručně, pečlivě třídí a po převozu do vinařství se hrozny odstonkují a lisují v pneumatickém lisu. Vzniklý mošt fermentuje v nerezových tancích při teplotě nepřesahující 14°C asi 10 dní. Po ukončení primární fermentace se provádí sekundární fermentace. Důležité je, že fermentace probíhá s původními kvasinkami, jako v první fázi. Takto vnikne víno s jemnou naturální perlinkou (žádné umělé sycení CO2) a odrůdově čistým charakterem. A aby vás to nemátlo – opravdu má každá láhev trochu jinou etiketu, ale všechny jsou s letní mořskou tématikou.
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství Bodegas Gramona
Oblast Penedés
Ročník 2022
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 7 g/l
Obsah alkoholu 11 %
Chuť
Víno má limetkově zelené zabarvení a střední viskozitu.
Vůně je čerstvá, svěží, po sedmikráskách a čerstvě posečené trávě, s ovocným nádechem zeleného jablka a citronové kůry.
V chuti lahodně ovocné s jemných perlením, které přímo svádí k dalšímu doušku. Pěkně postavená svěží kyselina, středně plné, krásně pitelné víno s delší grepovou dochutí.
Je ideálním doplňkem k měkkýšům a všem druhům rybích pokrmů.
O vinařství
Vinařství Gramona je členem sdružení Corpinat, které vzniklo vedle DO Cava a má ještě více zdůraznit kvalitu vín, která se mohou směle poměřovat s nejlepšími francouzskými víny ze Champangne a v poměru cena/kvalita je dokonce jednoznačně předčí.
Vinařství Gramona bylo založeno už v roce 1881. Vinařské umění se zde předává v rodinné linii a nyní patří mezi nejlepší producenty šumivých vín nejen ve Španělsku, ale i na světě. Dlouhodobá víra vinařství v tradiční odrůdy a postupy zrání ale neznamená, že se zde nerozvíjí moderní technologie, naopak! Místní vinař Jaume Gramona, který studoval v Dijonu a pracoval v entologickém institutu v Champagne, proměnil vinařství v království experimentů. Je to první vinařství ve Španělsku, které využívá geotermální energii ke chlazení a získalo ekologický certifikát ISO 14001. Nyní se snaží rozvíjet směrem biodynamického zemědělství. Vlastní 50 ha vinic a dalších 55 ha si pronajímají.
Dalším faktorem podporujícím vyjímečnost vinařství je jejich speciální dosage víno (expediční likér), které nechávají zrát v solera systému již přes 100 let. Využívají jej v 11 typech svého cava, pouze 2 jsou bez dosage.