Úvod / Víno dle druhu / Šumivá vína

Petit albet brut

Petit albet brut

Petit albet brut

Vinařství: ALBET i NOYA

Skladem 78 ks

Svěží a čisté, šumivé víno s jemnými bublinkami.

390 Kč

Nakupte zboží ještě za 1 Kč a dopravu máte zdarma!

0 Kč
1 Kč

Popis Ano (EU organic)

Bio Ano (EU organic)

Původ Španělsko

Vinařství ALBET i NOYA

Oblast Penedés

Ročník 2021

Zbytkový cukr 7,4 g/l

Obsah kyselin 3,8 g/l

Obsah alkoholu 11,5 %

Petit albet brut

Toto bílé šumivé víno se vyrábí z révy Xarel-lo (35 %), Macabeu (35 %) a Parellada (30 %). Všechny hrozny se sklízejí ručně a poté kvasí 26 dní při teplotě 15 stupňů Celsia. Druhé kvašení pak probíhá tradiční metodou v láhvi, ve které pak víno zraje minimálně 15 měsíců. Výsledkem je svěží a čisté šumivé víno s jemnými, rafinovanými bublinkami a kouzlem, kterému je těžké odolat.

Datum na zadní straně láhve udává čas degorgementu,  Tímto způsobem můžete jako spotřebitel vidět „datum výroby“ vína a budete moci sami posoudit, kdy byste si ho měli vychutnat. V tomto případě doporučujeme víno vychutnat do 24 měsíců tohoto od data. (Pozor – „datum výroby“ nerovná se ročníku vína!)

petit albet brut reserva_edit

Bio Ano (EU organic)

Původ Španělsko

Vinařství ALBET i NOYA

Oblast Penedés

Ročník 2021

Zbytkový cukr 7,4 g/l

Obsah kyselin 3,8 g/l

Obsah alkoholu 11,5 %

Chuť

Ve vůni se objevují jablka, citrusy, tropické žluté ovoce, ale i briošky a lehce opečené tóny ze zrání v láhvi. Na jazyku je mok plný a kulatý, ale především svěží a s jemným nádechem sladkosti, který vyvažuje šťavnatou kyselinku.

Tuto lahodnou cavu lze bez obav použít k nejrůznějším účelům, včetně recepcí nebo jako aperitiv v doprovodu solených mandlí a dalších pochutin, hodí se i k rybím pokrmům, jako je ceviche, nebo ke korejské, japonské či thajské kuchyni, kde bublinky pročistí často širokou škálu intenzivního koření.

O vinařství

albert-noya-penedes-logo

Kousek od Sant Pau d'Ordal, na pozemku Can Vendrell de la Codina, se nachází modernistické vinařství, které v roce 1925 navrhl Josep Maria Pericas.
Zatímco počátky vinařství v Can Vendrell sahají až do středověku, rodina Albetů se na panství usadila až v roce 1903. Joan Albet i Rovirosa přišel do Can Vendrell, aby dohlédl na obnovu výsadby po morové epidemii způsobené fyloxerou (mšička révokaz).
Když koncem sedmdesátých let jedna dánská společnost hledala v Penedes pěstitele ekologického vína, rozhodli se využít příležitosti a postupně přešli na ekologické zemědělství na celém panství.

albert-noya-casanostra

albet_i_noya_ecologics_plaques

Jak sami o sobě říkají: 

Nikdo nikdy neslyšel o ekologických vínech. Ale zvědavost nás přemohla, a tak jsme se vrhli do tohoto dobrodružství.“

V současné době vlastní 80,6 hektarů vinic a také vykupují hrozny od místních zemědělců, kteří přešli na ekologické zemědělství.
O vinařství je známo, že vykupují za nejvyšší ceny v Penedu a radí zemědělcům, jak zajistit nejvyšší kvalitu své produkce.
V posledních letech v Albet i Noya rozšířili a zmodernizovali prostory o sklep Xapallà postavený v roce 2004, kde zrají červená vína a kde je stáčírna. Hned vedle se nachází sklep Era, vybavený nejmodernější a nejrespektovanější technologií, kde se vyrábí výhradně a odděleně špičková vína řady Albet i Noya.

albert-noya-celler

Veškerá produkce (jak vlastní vinice, tak vinice dodavatelů) je certifikována CCPAE (Katalánská rada pro ekologickou zemědělskou produkci).

albert-noya-people