Curiós Xarel·lo
Curiós Xarel·lo
Vinařství: ALBET i NOYA
Skladem 16 ks
Bílé suché víno vyrobené z odrůdy XAREL-LO. Stáří vinic je 35 let. Hrozny se sbírají a třídí ručně.
299 Kč
Popis
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství ALBET i NOYA
Oblast Penedés
Ročník 2021
Zbytkový cukr 1,9 g/l
Obsah kyselin 6,3 g/l
Obsah alkoholu 12,5 %
Curiós Xarel·lo
Provádí se tak selekce těch nejlepších hroznů, které jsou určeny ke zpracování. Hrozny se po sklizni lehce pomelou a nechají ležet po dobu 5 dní při teplotě okolo 5°C, kdy zůstává štáva v kontaktu se slupkami. Následně se vylisují v pneumatických lisech a vzniklý mošt fermentuje v betonových tancích přibližně 20 dnů při teplotě 16°C.
Víte, že se díváte na nejlepší katalánské víno z odrůdy Xarel-lo v poměru cena kvalita?
Co říkají o této lehounké krásce vinaři z Albet i Noya?
„Esence naší země vydestilovaná v tomto nepasterizovaném 100% Xarel-lo. Svěží a živé, ideální pro vaše nejzvědavější chvíle.“
I my jsme zvědaví, jestli Vám víno bude chutnat tak, jako chutnalo nám.
Bio Ano (EU organic)
Původ Španělsko
Vinařství ALBET i NOYA
Oblast Penedés
Ročník 2021
Zbytkový cukr 1,9 g/l
Obsah kyselin 6,3 g/l
Obsah alkoholu 12,5 %
Chuť
Toto víno s atraktivní světle slámově žlutou barvou elegantně předvádí vše, co Xarel-lo může přinést na stůl: čerstvé ovoce, jako je hruška, zelené jablko nebo kdoule, citronové tóny a pomeranč nebo mandlový květ. V ústech je svěží, s živou kyselinkou a lehoulince nahořklou dochutí pomela, typickou pro vlajkovou odrůdu Penedès.
Hodí se k lehkým jídlům, salátům, předkrmům a jako osvěžující letní sangria. Pokud na vašem stole budou mořské plody, tučnější ryby, méně výrazné tvrdé sýry, nebo pizza, i tak po této krásce směle můžete sáhnout.
O vinařství
Kousek od Sant Pau d'Ordal, na pozemku Can Vendrell de la Codina, se nachází modernistické vinařství, které v roce 1925 navrhl Josep Maria Pericas.
Zatímco počátky vinařství v Can Vendrell sahají až do středověku, rodina Albetů se na panství usadila až v roce 1903. Joan Albet i Rovirosa přišel do Can Vendrell, aby dohlédl na obnovu výsadby po morové epidemii způsobené fyloxerou (mšička révokaz).
Když koncem sedmdesátých let jedna dánská společnost hledala v Penedes pěstitele ekologického vína, rozhodli se využít příležitosti a postupně přešli na ekologické zemědělství na celém panství.
Jak sami o sobě říkají:
„Nikdo nikdy neslyšel o ekologických vínech. Ale zvědavost nás přemohla, a tak jsme se vrhli do tohoto dobrodružství.“
V současné době vlastní 80,6 hektarů vinic a také vykupují hrozny od místních zemědělců, kteří přešli na ekologické zemědělství.
O vinařství je známo, že vykupují za nejvyšší ceny v Penedu a radí zemědělcům, jak zajistit nejvyšší kvalitu své produkce.
V posledních letech v Albet i Noya rozšířili a zmodernizovali prostory o sklep Xapallà postavený v roce 2004, kde zrají červená vína a kde je stáčírna. Hned vedle se nachází sklep Era, vybavený nejmodernější a nejrespektovanější technologií, kde se vyrábí výhradně a odděleně špičková vína řady Albet i Noya.
Veškerá produkce (jak vlastní vinice, tak vinice dodavatelů) je certifikována CCPAE (Katalánská rada pro ekologickou zemědělskou produkci).