Garnacha Blanca
Garnacha Blanca
Vinařství: Parra Jimenez
Skladem 63 ks
Příjemné svěží bílé suché víno vyrobené ze stejnojmenné odrůdy.
239 Kč
Popis
Bio Biodynamické (Demeter)
Původ Španělsko
Vinařství Parra Jimenez
Oblast Castilla La Mancha
Ročník 2022
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 6,5 g/l
Obsah alkoholu 12,5 %
Garnacha Blanca
Garnacha Blanca je primárně pěstována v severnějších částech Španělska a ve Francii a zřídka ji najdete ve vnitrozemských oblastech jako je Castilla La Mancha.
Proto bylo vysazení této odrůdy pro vinařství Parra Jimenez velkou výzvou. Po desíti letech od okamžiku, kdy tak učinili, vyrobili v roce 2022 z této odrůdy první víno. Vinice leží v nadmořské výšce okolo 850 metrů nad mořem. Klima je suché a velmi teplé. Sklizeň probíhá v noci výhradně ručním způsobem. Po převozu do vinařství se lisují celé hrozny a vzniklý mošt pak fermentuje v nerezových tancích asi 21 dní při teplotě okolo 14°C bez malolaktické fermentace. Po jejím ukončení zraje víno 5 až 6 měsíců ve velkých dubových sudech o objemu 4 000 litrů.
Dáma na etiketě symbolizuje odrůdu, ze které je víno vyrobeno. Proč je oblečená v sudu? Protože k rozhodnutí o zrání v dřevěném sudu dospěli vinaři až v průběhu výroby vína. A tak má žena na etiketě, tak nějak „narychlo“ oblečený dřevěný sud.
Bio Biodynamické (Demeter)
Původ Španělsko
Vinařství Parra Jimenez
Oblast Castilla La Mancha
Ročník 2022
Zbytkový cukr 1 g/l
Obsah kyselin 6,5 g/l
Obsah alkoholu 12,5 %
Chuť
Čisté hravé a svěží víno střední viskozity, výrazné svěží vůně (žluté ovoce, citrusové plody, čerstvě natrhané bylinky). Na první dojem trochu sladší, ale vyniká svěžestí díky hezky postavené kyselině a dlouhou dochutí čerstvého pomela.
Víno osloví vinařské začátečníky i znalce, milovníky kvalitních biodynamických vín ideálních ke každodennímu popíjení. Velmi dobře pitelné krásné víno.
Chuťově na úrovni vín o řád dražších.
Krásně se hodí k salátům, rybím pokrmům, kuřecímu masu, nebo sendvičům.
O vinařství
Vinařství Parra Jimenéz patří třem bratrům z rodiny Parra. Francisco, Javier a Luis patří k leaderům biodynamického hospodaření.
Francisco Parra říká:
„Vína vyrábíme s láskou a vášní. V každé lahvi se snoubí naše místní tradice s nejmodernější technologií. Naše vína vyjadřují čistotu a krásu naší země, jsou 100% upřímná. Neprodáváme jen vína, prodáváme příběh“
Rodina Parra žije a obdělává půdu v La Mancha ve středním Španělsku již po několik generací. Slovo parra znamená ve španělštině „stéblo“ a vzhledem k místní tradici pojmenovávat lidi podle jejich profesí se traduje, že už jejich předkové v dávné minulosti obdělávali vinice.
Společnost Parra Family Organic založili v roce 1993 tři bratři: Francisco, Javier a Luis. Navzdory velikosti podniku – Parra Family Organic prodá kolem čtyř milionů lahví ročně – bratři sami zvládají většinu kancelářské práce a jsou úzce zapojeni do chodu sklepa a vinice.
V současnosti obhospodařují dvě velké vinice v La Mancha poblíž města Las Mesas (Stoly) o celkové rozloze přibližně 445 akrů, tedy asi 180 hektarů. Jedna z vinic nese název Entresendas (Mezi cestami). Nachází se ve vyschlém korytě staré řeky. Entresendas tak těží z bohaté aluviální půdy, která je běžná ve starých říčních korytech a je ideální pro pěstování vinné révy. Druhá vinice se oficiálně jmenuje Olla del Monte (Kuchařská pánev v horách), ale v místním slangu je známá jako Cuesta Colorá, červená stráň. Červené svahy jsou pokryty křídovým jílem s jemnou vrstvou oblázků na povrchu, které zachycují sluneční teplo a udržují hrozny v teple během chladných pouštních nocí v La Mancha.
Říká se, že k výrobě skvělého vína je třeba hrozny mučit. Pokud je tomu tak, pak je La Mancha ideálním místem pro výrobu vína. Dny jsou horké, což dodává ovoci sladkost. Noci jsou chladné, což dodává ovoci povzbuzující kyselost potřebnou k výrobě živého vína. Srážky se téměř nevyskytují, což révě umožňuje dávat hrozny s koncentrovanou chutí.